Saša Popit

Saša Popit

Mijn wortels liggen in Slovenië en in Servië, waar ik tot mijn 25ste levensjaar heb gewoond. Van mijn moeder, Viera Benková, leerde ik Slowaaks, van mijn vader Sloveens  en in Belgrado leerde ik perfect Servisch. Twintig jaar was ik in de hoofdstad waar ik me kon laven aan zijn vele culturele hoogtepunten. Dit en mijn ervaring als native-speaker aldaar, nam ik in 1987 als mooie bagage mee naar Nederland.

In 1988 ben ik in Haren getrouwd en begon ook in Groningen te werken als etaleur. Kennis van inrichten en affiniteit met kunst heb ik gehouden en dat combineer ik in PR projecten met kunstenaars. Dit aspect van mijn werk geeft veel voldoening, ik geniet ervan om creatief bezig te zijn en heb veel plezier in het inrichten van tentoonstellingen. Dat geldt eveneens voor het werken met taal: iets goed neerzetten en treffend uitdrukken in het Nederlands of in één van de Slavische talen die ik beheers, dat is waar het in mijn werk als vertaler, tolk en docent om gaat.

Naast een druk gezinsleven, ronde ik in 2000 voltijdstudie af in de Slavische talen en hun letterkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en werd bij de Arrondissementsrechtbank beëdigd tot tolk en beëdigd vertaler. Het Sloveens, het Servisch, het Kroatisch en het Bosnisch zijn mijn specialisaties. Regelmatig word ik gevraagd voor officiële vertalingen van de Sloveense Ambassade of tolken bij de Politie. Bovendien geef ik lezingen, gastcolleges en ook privélessen in de Sloveense , Kroatische en Servische taal. Cursisten krijgen bij mij echt maatwerk wat betreft spreekvaardigheid en grammaticabeheersing.

Nadat in 2006 een website voor Tekst en Kunst is gemaakt, werd mijn werk zichtbaarder. Op tekstenkunst.eu kunt u naast de contactgegevens en CV, ook een selectie van mijn werk zien. Ik richt regelmatig exposities in en de foto’s van deze tentoonstellingen zijn van mijn hand. Daarnaast ben ik als tekstschrijver tot 2019 verantwoordelijk geweest voor alle teksten op franzispaulamaas.nl . Een aantal ervan kunt u op mijn website nalezen, zoals personalia teksten en uitnodigingen.

Veel plezier!